Wilhelmina

Koningin Wilhelmina der Nederlanden (1880-1962)

Koningin Wilhelmina regeerde van 1898 tot 1948. In de Tweede Wereldoorlog werd zij immens populair door haar toespraken op de geheime zender ‘Radio Oranje’.

Koningin Wilhelmina wordt geboren op 31 augustus 1880 op Paleis Noordeinde in Den Haag als enig kind van Koning Willem III en diens tweede vrouw Emma van Weldeck-Pyrmont. Zij heeft drie oudere halfbroers, Willem (1849-1879), Maurits (1843-1850) en Alexander (1851-1884). Alleen Alexander is nog in leven bij Wilhelmina’s geboorte, maar ook hij sterft als Wilhelmina vier jaar is.

Er gaan geruchten dat koning Willem III niet de vader van Wilhelmina is, omdat hij niet meer vruchtbaar zou zijn geweest door besmetting met syfilis. Volgens sommigen werd rond die tijd, vanwege de onvruchtbaarheid van Willem III, gezocht naar een geschikt persoon die het voortbestaan van de troon kon garanderen. Als biologische vader van Wilhelmina wordt onder andere de adjudant van de koning, Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz, genoemd.

Wilhelmina’s jeugd is heel eenzaam. Ze groeit op zonder leeftijdsgenootjes en wordt helemaal klaargestoomd voor haar taak als koningin. Dat wordt ze als haar vader overlijdt op haar 10e. Op haar twaalfde worden al haar poppen uit huis gehaald, omdat ze te oud is en haar jeugd (die ze eigenlijk amper had) voorbij is. Tot haar 18e is haar moeder regentes.

Op 6 september 1898, na haar achttiende verjaardag, wordt Wilhelmina ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam als Koningin der Nederlanden.

Bezoek Beeldenkabinet nu ook op facebook