Vincent Van Gogh

Levend Standbeeld van een Meester in Drenthe

Ontmoet Vincent van Gogh, de wereldberoemde schilder, in een fascinerend levend standbeeld dat hem afbeeldt zoals hij eruitzag in 1883. In dat jaar bracht Van Gogh een drietal maanden door in Drenthe, een periode die van groot belang was voor zijn ontwikkeling als kunstenaar.

Een Inspirerende Tijd in Drenthe

Vincent van Gogh arriveerde op 11 september 1883 in Drenthe en verbleef gedurende drie maanden in Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Hij maakte ook een daguitstap naar Zweeloo. Het serene Drentse landschap inspireerde hem diep. Hier vond hij de rust en ruimte om na te denken over zijn kunstenaarschap en om te experimenteren met nieuwe thema’s, technieken en kleuren. Deze periode legde een belangrijke basis voor de vele meesterwerken die hem later tot een van de meest geliefde kunstenaars ooit zouden maken.

Creativiteit en Experimentatie

In Drenthe produceerde Van Gogh zeker 30 werken. Een van de schilderijen waar hij in deze periode aan werkte was ‘Het Onkruid Verbrandende Boertje’. Dit schilderij toont een eenzame figuur, bezig met het verbranden van onkruid in de avondschemering, en is een van de vijf geschilderde studies uit deze periode. Uit een brief die de kunstenaar rond 22 oktober 1883 aan zijn broer Theo schreef, blijkt dat hij enige tijd geboeid was door ‘dat onkruidverbrandertje’. Het was hem vooral te doen om de lichteffecten van de zon en het vuur en het verbeelden van de grote, lege vlakte.

Historisch Levend Standbeeld

Het levend standbeeld van Vincent van Gogh vangt de essentie van deze cruciale periode in zijn leven. De kleuren van zijn kostuum zijn geïnspireerd op zijn werk ‘De Aardappeleters’, een schilderij dat de eenvoudige, harde werkelijkheid van het boerenleven toont. Terwijl hij werkt aan ‘Het Onkruid Verbrandende Boertje’, kunnen toeschouwers een glimp opvangen van zijn artistieke proces en de inspiratie die hij uit het Drentse landschap haalde.

Een Eerbetoon aan een Meester

Dit levend standbeeld biedt een unieke kans om een van de meest invloedrijke periodes in Van Goghs leven te herbeleven. Het vertelt een stukje geschiedenis van Nederland, en herinnert ons eraan hoe de serene omgeving van Drenthe een cruciale rol speelde in de vorming van zijn artistieke visie. In 2024 mocht Vincent zelfs optreden voor de Koning en Koningin tijdens Koningsdag in Emmen, een fantastische ervaring die zijn artistieke nalatenschap nog verder in de schijnwerpers zette.

Kom en beleef de magie van Van Goghs wereld, gevangen in een moment van tijd, en zie de kunstenaar aan het werk in de stilte en eenvoud die zijn creativiteit voedde.

Ook voor andere of meerdere levende standbeelden kun je contact opnemen met het Beeldenkabinet.