Stiefkiekn
Stiefkiekn in Westerbork. Een levend beeldenfestival !
Op zondag 9 juli 2023 staat Westerbork weer in het teken van Stiefkiekn, het levende beelden festival waarbij living statues het publiek vermaken en verwonderen. De hele middag kun je de levende beelden bewonderen en een bezoekje brengen aan de kunstmarkt. Daarnaast worden verschillende activiteiten georganiseerd. Aan het einde van de middag maakt de jury bekend wie dit jaar de winnaar is van Stiefkiekn, de Open Drentse kampioenschappen levende standbeelden.
Stiefkiekn en het Beeldenkabinet
Het Beeldenkabinet heeft Stiefkiekn mede bedacht en opgezet. Wij kunnen soortgelijke festivals voor jullie organiseren waarbij wij een x-aantal beelden leveren. Afhankelijk van het aantal beelden wordt er een mix gemaakt van beelden voor volwassenen en kinderen. Daarnaast denken wij graag met je mee over de promotie van het evenement.
Wat is een levend standbeeld?
Levende standbeelden worden ook wel ‘living statues’ genoemd. ‘Levend’ omdat de act wordt uitgebeeld door een mens, ‘standbeeld’ omdat de artiest zich heeft geschminkt en gekleed als een standbeeld. Bovendien staat hij of zij langere tijd stil. Dit vraagt veel concentratie en uithoudingsvermogen van de artiest. Je wordt dan ook niet zomaar een living statue. Dit vraagt veel oefening in zowel concentratie als heel stil staan.
Er zijn veel verschillende soorten living statues. Van historische personen bijvoorbeeld, maar ook van fantasiefiguren en typetjes.
Ook beweging
Dat wil niet zeggen dat een levend standbeeld de hele tijd stil staat. Vaak is er interactie met het publiek door middel van bewegingen. Bijvoorbeeld omdat het publiek een reactie bij het standbeeld probeert uit te lokken, of omdat de artiest op deze manier zijn verhaal wil vertellen.
Internationale wedstrijd
Stiefkiekn is er niet alleen voor het vermaak van het publiek, het is ook een professionele, internationale wedstrijd met deelnemers uit verschillende landen. Die professionaliteit tijdens Stiefkiekn zie je onder meer terug in de kwaliteit van de acts. Een professionele vakjury beoordeelt de beelden op onder meer inhoud, ambacht, esthetische beleving en entertainment.
Naast Stiefkiekn wordt ook een kunstmarkt gehouden. Ook is er een fotowedstrijd voor (amateur)fotografen die de levende beelden op een zo mooi en origineel mogelijke manier vastleggen. De toegang is gratis.
Zelf een festival als Stiefkiekn organiseren?
Wil je meer informatie over Stiefkiekn? Of wil je zelf een festival organiseren met levende standbeelden? Neem dan contact op met het Beeldenkabinet. Wij beantwoorden graag je vragen en geven meer informatie.
Bezoek Beeldenkabinet nu ook op facebook